joi, 24 iunie 2010

Cum să cumperi avantajos o locuinţă

1. Atunci când vrei să cumperi o casă sau un apartament – pentru locuit, nu pentru închiriat, deşi unele sfaturi se pot aplica ambelor categorii – trebuie să ai în vedere următoarele: să faci un împrumut avantajos, să fie un loc verificat în privinţa dăunătorilor, să foloseşti serviciile unei agenţii imobiliare cu reputaţie bună.

2. Trebuie să analizezi cu atenţie cât mai multe proprietăţi înainte de a te hotărî asupra uneia. Ar trebui să vezi câteva zeci de locuinţe, pentru a avea o arie mare de selecţie. Unii specialişti afirmă că trebuie să vizitezi 100 de locuinţe, să faci oferte pentru 10 din ele şi în final să cumperi doar 1.

3. Contactează mai multe agenţii imobiliare pentru a vedea tarifele pe care le practică, şi alege doar una cu care să începi căutarea locuinţei, adică oferă, şi vei primi, exclusivitate. Dacă foloseşti o singură agenţie aceasta va urmări interesele tale, te va reprezenta şi va negocia în numele tău. În acest mod vei economisi timp şi bani, faţă de situaţia în care ai alege să lucrezi cu mai multe agenţii în acelaşi timp.

4. Evaluează fiecare proprietate în parte. Dacă nu te pricepi, un reprezentant al agenţiei, sau un evaluator independent, poate evalua proprietăţile pe care le vizitezi, poate face o analiză de piaţă pentru a determina valoarea locuinţei şi îţi poate spune un preţ real, pentru a începe negocierile.

5. Atunci când descrii agentului ceea ce doreşti, oferă-i cât mai multe detalii cu putinţă: număr de camere, de băi, garaj, îmbunătăţiri, teren şi orice altceva consideri că este important.

6. De regulă, când cumperi o casă, trebuie să fii atent la următoarele:

- regimul de înălţime: parter, etaj(e), mansardă;
- anul construcţiei;
- structura de rezistenţă: cărămidă, BCA, beton, lemn, etc.;
- acoperişul: tablă, ţiglă, etc.;
- suprafeţele: teren, front stradal, amprenta la sol, suprafaţa utilă, etc.;
- ce vecinătăţi are casa;
- numărul de camere, bucătării, dormitoare, băi, balcoane, terase, garaje, etc.;
- ce utilităţi are: curent, apă, canalizare, gaze, CATV, telefonie, etc.;
- încălzirea: centrală proprie – de care?, racordată la reţeaua oraşului, etc.;
- finisaje interioare şi exterioare: pereţi, podele, ferestre, uşi, izolaţii termice, etc.
Acestea sunt doar unele dintre cele mai importante aspecte la care trebuie să fii atent atunci când vrei să cumperi o casă. Mai pot fi şi altele, în funcţie de situaţie.

7. Fă o hartă a zonelor în care ai dori să locuieşti. Apoi încearcă să găseşti cea mai ieftină proprietate în cea mai bună zonă. Probabil una care trebuie puţin îmbunătăţită. O casă care este potenţial drăguţă, într-un cartier bun, are o valoare mult mai mare decât o casă bună într-un cartier prost cotat.

8. Alege o locuinţă într-o zonă căutată. Atunci când, la rândul tău, vei dori să o vinzi, vei întâmpina mai multe probleme dacă proprietatea nu este într-o astfel de zonă.

9. Întotdeauna trebuie să ai în vedere potenţialul casei. Chiar dacă este una obişnuită, oare cu câteva îmbunătăţiri mărunte nu se poate transforma în ceva de vis?

10. Însă trebuie să fii atent la aceste “îmbunătăţiri mărunte” şi la ceea ce înseamnă ele. Dacă o casă la preţ mic are nevoie de multe îmbunătăţiri: un nou acoperiş, ţevărie, tencuială, izolaţie, etc., mai bine cauţi în altă parte.

11. Cele mai importante criterii în alegerea unei case sunt: locaţia şi sursa de finanţare.

Un comentariu:

  1. sunt chiar interesante aceste sfaturi, mai ales acum, pe timp de criza. astept si altele

    RăspundețiȘtergere